Loading ...
Skip to content Skip to footer

VEDSKA ASTROLOGIJA – DJOTIŠ

Že od malega je bila moja intuicija izredno močno razvita. Predvsem jasnovidnost in jasnočutnost. A visoka senzibilnost v družbi ni vedno dobro sprejeta. Zato sem poskusil ugotoviti, ali je mogoče znanstveno podprta in upravičena. Mistiko in ezoteriko pa je težko materialno dokazati. Leta 2003 sem se med študijem ajurvede v Indiji srečal tudi z indijsko astrologijo. Bila je njen sestavni del, tako kot joga. Naučil sem se osnovnih načel in delovanja vedske astrologije djotiš (jyotish) in vse skupaj je postalo logično, sprejemljivo in smiselno. Ajurveda nas uči, da smo sestavljeni iz petih elementov. Teh pet elementov (voda, zemlja, zrak, eter, ogenj) je prisotnih tako v živi kot v neživi naravi. Tako kot naše telo je tudi vesolje sestavljeno iz teh petih elementov. Zato je raziskovanje vesolja in planetov, ki nas obdajajo, povezano z raziskovanjem nas samih. Mi smo ves čas povezani z vesoljem kot s temo in svetlobo. Vsak od nas ima svojo svetlobo in temo, problem in rešitev, zastoj in napredek. Z ajurvedo in vedsko astrologijo djotiš lahko pripeljemo svetlobo, rešitev in odgovor. Vpogled v našo osebno djotiš karto nam lahko pomaga odkriti skrite potenciale ali obstoječe še razviti. Kasneje so mi djotišiji še dodatno približali indijsko astrologijo in tako sem spoznal razliko med zahodno in vzhodno astrologijo. Predvsem me je fasciniralo, da pri razlagi svoje djotiš karte nisem postavil niti enega vnaprej pripravljenega vprašanja, ampak sem dobil vse odgovore skozi razlago. Djotiš ni samo golo prerokovanje s pomočjo planetov in vesolja. Predvsem nam pomaga, da razumemo svoje življenje in ga lažje sprejmemo tako, kot je. Djotiš v svoji sanskrtski besedi ne pomeni samo svetloba, ampak božanska svetloba. Če bi se vprašali, zakaj nam vedska astrologija ali djotiš služi, bi lahko rekli, da odkriva naš značaj in naše notranje konflikte oziroma nam pokaže našo karmo, ki jo nosimo iz prejšnjih življenj, in kako se manifestira v sedanjosti in bodočnosti. Odkriva nam kompatibilnost s partnerjem oziroma medsebojno razumevanje, kar je v indijski tradiciji stalnica pri dogovorjenih porokah.

RAZLIKA MED DJOTIŠEM (INDIJSKO oziroma VEDSKO) IN ZAHODNO ASTROLOGIJO

Zahodna astrologija uporablja tropski zodiak, ki se veže na spomladansko enakonočje, medtem ko djotiš upošteva sideralni zodiak oziroma dejansko stanje neba. To pomeni, da tropski zodiak ne upošteva, da Sonce ni vsako leto na isti dan na istem mestu. Do te spremembe pride zaradi rahlega Zemljinega nagiba pri vrtenju okoli svoje osi. Zato je zadnjih cca 2000 let, odkar se uporablja zahodna astrologija, med dejanskim (sideralnim) in zahodnim (tropskim) zodiakom že skoraj 24 stopinj velika razlika.

V trenutku našega rojstva zahodna astrologija določi naše astrološko znamenje tako, da določi pozicijo Sonca. Pri djotišu pa to mesto zasede ascendent ali znamenje, ki je v trenutku rojstva v naši prvi hiši oziroma na vzhodnem obzorju neba.

Pri vpogledu v natalno karto poleg sedmih temeljnih planetov igrata pomembno vlogo lunarna vozla Rahu in Ketu. Oba sta nekako glavna nosilca karme.

Djotiš poleg ascendenta daje večjo pozornost Luni, ki predstavlja naš um, naša čustva in naše razmišljanje o preteklosti. Zahodna astrologija pa daje več pozornosti Soncu, ki predstavlja naše življenje navzven.

Dodatni in subtilno globlji psihološki aspekt osebnosti nam dajejo lunina ozvezdja nakšatre, ki še toliko bolj natančno opredelijo našo osnovno naravo, naše notranje bistvo.

Pri napovedovanju določenih življenjskih obdobij pa uporabljamo edinstveni sistem Vimshottari.

Želite vpogled v svoj Djotiš?