Loading ...
Skip to content Skip to footer

TRI VITALNE ENERGIJE

PRINCIPI AJURVEDE

Eden od najpomembnejših konceptov ajurvede je koncept treh doš: vata, pita in kapha. Tri doše upoštevamo pri določanju konstitucije posameznika in izvora bolezni, obravnavah in metodah za vzdrževanje dobrega zdravja, vsakodnevni rutini in tisti, povezani z letnimi časi, očiščevalnih terapijah (pancha karma), terapijah za tonifikacijo telesa, masažah, vzdrževanju telesne kondicije, prehrani itd. Prav zato je zelo pomembno razumeti osnovni koncept treh doš.

VATA je suha, lahka, hladna, subtilna, jasna, mobilna in razpršena. Ko je v ravnovesju, pospešuje kreativnost, fleksibilnost in vzbuja občutke svežine, lahkosti, sreče in veselja. Če je v neravnovesju, vata proizvede strah, živčnost, tesnobo, celo drhtenje in krče.

PITA je vroča, ostra, lahka, mastna, tekoča, jedka, kisla in razširjajoča. Če ni v ravnovesju, lahko prebudi vročekrvna čustva, kot so frustracija, jeza, sovraštvo, kritičnost in ljubosumnost.

KAPHA je težka, počasna, hladna, mastna, vlažna, gladka, mehka, statična, lepljiva in sladka. Psihološko je presežna kapha odgovorna za čustva pretirane navezanosti, pohlepa, zavidanja in hlastanja.DEFINICIJA DOBREGA ZDRAVJA


Definicija dobrega zdravja po ajurvedi je preprosto to, da harmonično delovanje vseh funkcij telesa privede do popolnega zadoščenja naše duše, našega uma in naših čutil. To naj bi bila norma dobrega počutja v življenju, vendar če se ozremo naokrog, opazimo, da nas večina ne gre skozi življenje na tak način, ampak svoje bivanje povečini dojemamo prej kot bitko, ne pa kot blaženost. Ne glede na to, kakšen pogled imamo na dostojanstvo lastnega življenja, nam koncept dobrega zdravja daje vedeti, kako zelo je lahko ajurveda v današnjem času koristna. V vnemi, ki jo imamo do izboljšave materialnega stanja, včasih izgubimo občutek za osnovne vrednote in mehanizme, neizbežna posledica tega pa je, da posameznik ali pa celo okolje zbolita. V tem primeru lahko poleg sodobnih sanitarnih in socialnih strategij poseže s prsti vmes ajurveda, ki nam obuja spomin na osnove in temelje življenja ter nam pomaga, da se v proces zdravljenja spustimo z največjo možno mero učinkovitosti. “Oseba, ki ima konstitucijo (dosha) in procese metabolizma (agni) v ravnovesju, katere tkiva (dhatu) in izločki (mala) delujejo normalno in ki ima dušo, um in čutila v blaženosti, je oseba dobrega zdravja.” (Sushruta Sutrasthana 15.38)

PRAKRUTI IN VIKRUTI

Prakruti je prirojena biološka konstitucija pri določenem posamezniku. Je nespremenljiva konstitucija neke osebe, ki odraža razmerje med tremi došami (vato, pito in kapho) ob spočetju do konca življenja. Vikruti pa je posameznikovo trenutno stanje, v nasprotju s prvotno konstitucijo (prakruti). Označuje neravnovesje in posledično privede človeka do bolezni. V ajurvedi eno od osnovnih načel pravi “podobno povečuje podobno”. Z drugimi besedami to pomeni, da “neko lastnost zmanjšuje ali uravnoveša njeno nasprotje”. To je ključ do zdravja. AGNI je biološki ogenj, ki oskrbuje telo z energijo. Agni regulira telesno toploto in pomaga pri prebavi, absorpciji in presnovi hrane. Užitno hrano pretvarja v energijo ali zavest. AMA je strupena in patološka substanca (telesna in celična), ki nastane zaradi neprebavljene hrane. Le-ta pa je glavni povzročitelj številnih bolezni. DHATU je osnovno tkivo v telesu. Pri ajurvedi poznamo sedem dhatusov. To so: rasa (krvna plazma), rakta (krvno tkivo), mamsa (mišično tkivo), meda (mastno tkivo), asthi (kostni mozeg), majja (kosti in živci), shukra in artava (moško in žensko reproduktivno tkivo).

OJAS je čista esenca vseh telesnih tkiv. Starodavni spisi govorijo o osmih kapljicah oje v srcu. Redka snov na meji med umom in telesom ohranja življenje in je tesno povezana z imunostjo. Na Zahodu pojma oja ne poznamo, dobesedno pa pomeni vitalnost ali telesno moč. Med vzroke za slabljenje oj spadajo prekomeren napor, staranje, izguba krvi in semena, anksioznost, strah, žalost in poškodbe. Prekomerna spolnost zmanjšuje oje pri obeh spolih. Oslabljene oje zmanjšujejo telesno imunost, povzročajo pa tudi strah, hujšanje, motnje v čutilnih organih in zmanjšane umske sposobnosti. MALA Definicija mala je, “kar mora proč”, ne glede na to, mora biti določena količina male vedno prisotna v telesu. Normalno in uravnovešeno izločanje odpadnih substanc iz telesa je zelo pomembno pri vzdrževanju dobrega zdravja, saj privede kopičenje ali pretirano izločanje male do veliko različnih bolezni v sistemih telesa, v organih, tkivih (dhatu) in vitalnih energijah (došah).

Masažni studio

Brez ravnovesja ni dobrega počutja!

TRI VITALNE ENERGIJE – Ayur Masaže, Terapije, Svetovanje, Izobraževanje, Ayurvedski izdelki;